16. 12. 2007

O mne (a o petícii)

Keď som sa niekedy v polovici novembra náhodou (z niektorého média) dozvedel, že akýsi investor chce do nášho, a teda aj do môjho dvora (odborne vnútrobloku) postaviť polyfunkčný dom, neveril som vlastným ušiam. (Áno, tí, ktorí tušia, že ide o medializovanú "kauzu Tomášikova", majú pravdu.) Ubezpečujem vás, že som, podobne ako mnohí ďalší obyvatelia, niekoľko dní poriadne nespal. Tomášikova je totiž posledným miestom, o ktorom by mohol súdny človek alebo občan znalý pomerov na sídlisku vôbec uvažovať ako o objektívne vhodnom mieste na výstavbu osemposchodového domu. Napriek tomu odborná diskusia (námietkové konanie) bola zmietnutá zo stola a vyzeralo to, že nahnevaným, sklamaným a čiastočne aj rezignovaným obyvateľom už nič nepomôže.
Áno, aj dovtedy som registroval podobné iniciatívy investorov a tiež reakcie Popradčanov na ne (v 99% negatívne), no Tomášikova bola poslednou kvapkou v pohári, ktorý zrazu pretiekol. (Priznávam, sčasti preto, lebo v blízkosti bývam a na onom zelenom priestranstve sa hrávajú aj moje deti, ale hlavne preto, lebo som si uvedomil, že týmto krokom sa definitívne stáva aj nemožné možným.) Spomenul som si tiež na svoje skoršie úvahy o tom, či sa v Poprade vlastne niekto zaujíma o názory občanov, či tu človek (aspoň z vlastnej iniciatívy) má kde verejne vyjadriť svoj názor alebo predstavu o riešení vecí spoločného záujmu... Pohľad do kalendára bol tiež veľavravný - v onen "prebdený" víkend sa písal dátum 17. november. Skrátka, výsledkom spoločného snaženia hŕstky ľudí bola známa celomestská akcia s názvom Petícia občanov mesta Poprad za zachovanie zelených plôch a proti zahusťovaniu obytných zón novými stavbami (http://www.zelenypoprad.googlepages.com/), na ktorej som mal česť osobne sa podieľať. Občania za tri dni ukázali, že im záleží nielen na kvalite života na Tomášikovej, ale aj v celom Poprade.
O priebehu a výsledkoch petície sa toho povedalo a popísalo dosť (i keď v tejto chvíli ešte neuplynula 30-dňová zákonná lehota na odpoveď zo strany mesta).
Teraz už len záver a niekoľko (internetových) odkazov:
My, ktorí občas "padneme" do podobných (vyššie uvedených) úvah, máme len dve možnosti: zahnať ich a povedať si (spolu s mnohými podpisujúcimi i nepodpisujúcimi), že sa aj tak nič nezmení a že máme vlastné problémy a rodiny..., alebo (napríklad) využiť túto či ďalšie podobné stránky na to, aby sme sa pokúsili prejaviť sa ako občania a (aspoň) vyjadrili svoj názor na veci verejné.
http://martinfabry.blog.sme.sk/c/120447/Demokracia-v-Poprade.html
http://korenkova.blog.sme.sk/c/122062/Uz-ziadna-vystavba-vo-vnutri-sidlisk.html
http://branosvec.blog.sme.sk/

1 komentár:

Kamil Krupka povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.