7. 6. 2008

O ULICI LUDVÍKA SVOBODU

V prípade plánovanej výstavby polyfunkčného objektu pri telekomunikačnej budove na Ulici L. Svobodu nie je situácia až taká beznádejná, ale nádej na úspech je predsa len nízka. V prospech investora hrá to, že stavba má z podstatnej časti stáť na súkromnom pozemku a charakter tohto pozemku stavbe vyhovuje, nie je tu potrebná radikálna zmena územného plánu. (Práve takéto pozemky investorov najviac zaujímajú, pretože potom musia prekonať oveľa menšie prekážky. Na predmetnom súkromnom pozemku stojí bývalá plynoregulačná stanica.)
Vo veci tejto výstavby neboli dosiaľ vydané žiadne uznesenia. Odbor výstavby aj príslušná komisia však už koná a investorovi zadala určité podmienky. Zo strany MZ, ako som napísal nižšie, bol vydaný (zatiaľ) len predbežný súhlas s odpredajom časti mestského pozemku, ktorý investor potrebuje, aby vyhovel požiadavke radnice na vhodné umiestnenie stavby – budova
musí stáť v dostatočnej vzdialenosti od Ulice L. Svobodu, aby bol priestor pre prípadné rozširovanie tejto sídliskovej komunikácie. Tým sa však dostane do bezprostrednej blízkosti už existujúcich bytových domov.
(Mimochodom, táto požiadavka je sama o sebe zaujímavá. Osobne totiž nevidím nijaký reálny priestor na rozšírenie tejto cesty, ak, samozrejme, nezaberie pásy sídliskovej zelene.)


Zdá sa teda, že veci sa hýbu dopredu v prospech investora a ďalšej polyfunkčnej stavby na sídlisku JUH. Čakať od našich volených predstaviteľov, že odkúpia súkromný pozemok, aby na ňom vystavali park, je nereálne. (I keď v mestskom rozpočte sa objavila suma 10 miliónov korún na odkup pozemkov.) Paradoxne, táto stavba môže byť zo strany odboru výstavby označovaná za takú, ktorá nie je v rozpore s tzv. stavebnou uzáverou. Tento odbor môže tvrdiť, a aj tvrdí, že „určité kroky“ zo strany investora boli urobené už predtým, ako vstúpila do platnosti. Či by to mohol dokázať, to je už otázne. V každom prípade by prípadné spochybňovanie petície a jej významu bolo neodôvodnené, rovnako ako prípadná nechuť podieľať sa na ďalšej. Komu by to prospelo, to je všetkým jasné.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Hľadá spolužiaka Františka Papa na ulici Ludvíka Slobody 13, kto vie naň popradské telefonné číslo. Brno +420544527312