9. 11. 2008

Diaľnica a Popradčania


Termín dokončenia diaľničného obchvatu nášho mesta bol už niekoľkokrát posunutý. September, október, teraz druhá polovica novembra. Vzhľadom na stav dokončovacích prác to zrejme bude najskôr koniec novembra, ale Popradčania to už hádam nejako vydržia. Na úseku "Veľká – Matejovce" som si nedávno všimol chýbajúce zvodidlá, podobne to bude asi na celom obchvate. Samotná cestná komunikácia je už minimálne mesiac hotová.

Čo konkrétne táto stavba prinesie Popradčanom, je každému jasné: predovšetkým odklon tranzitnej dopravy z cesty č. 18. Zvyšujúce sa množstvo áut im už niekoľko rokov znepríjemňuje život.

Čo prinesie popradským vodičom, na to už nie je až taká jednoduchá odpoveď. „Popradské“ napojenia na diaľnicu v oboch smeroch sú dve, no ani jedno nevyhovuje Popradčanom bývajúcim v oblasti sídliska Juh I a jeho okolia, hlavne ak smerujú na Levoču alebo od Levoče. Vodiči si musia odtrpieť cestu po preťažených komunikáciách (cez Okružnú ul.) do Matejoviec, kde sa môžu napojiť na diaľnicu. Štefánikova však bude preťažená aj naďalej, lebo po nej pôjdu všetky vozidlá, smerujúce so zásobovaním do centra v smere od Levoče i v smere opačnom. Teraz sa k nim navyše pridajú aj Popradčania, hlavne ak bude postavený ďalší úsek diaľnice, aspoň po Levoču.

Druhá možnosť je dočasne smerovať na západ a na diaľnicu sa napojiť zo súčasnej cesty č. 534 na Starý Smokovec, kde sa v blízkosti Veľkej nachádza ďalšia prípojka. Ide však o „slušnú“ obchádzku, čo nakoniec platí aj pre prvú možnosť. V oboch prípadoch budú mať vodiči na zreteli ešte aj to, že sa diaľnicou zatiaľ (a dosť dlho) dostanú len za Jánovce. Možno radšej uprednostnia súčasnú cestu č. 18, a to aj v opačnom smere. Z diaľnice teda ešte niekoľko rokov nebudú mať nič.

Buduje sa aj tretie napojenie, to sa však nachádza ešte pred mestom , v smere od západu. Pre Popradčanov teda nie je reálne využiteľné.

Novinkou je nové cestné spojenie s popradským letiskom, ktoré vychádza zo spomenutej tretej prípojky. Reálne ho však budú využívať len cestujúci z leteckej dopravy.

Zhrnutie:
Napojenia na diaľnicu/východy z diaľnice:

1. Matejovce, autá pôjdu po Štefánikovej.
2. Veľká, vhodné pre autá z oblastí Veľká a Západ, tie najskôr pôjdu po súčasnej ceste č. 534
na Tatry.
3. Medzi mestami Svit a Poprad, využiteľné pre autá, smerujúce na popradské letisko.

Žiadne komentáre: