26. 1. 2008

NOVÍ SUSEDIA AJ NA ZÁPADE ?

MOTTO:
PODĽA PRESVEDČENIA NAJVÝZNAMNEJŠÍCH ODBORNÍKOV NA EKOLÓGIU MIEST JE NAJVYŠŠÍ ČAS PRESTAŤ SO ZÁBEROM ZELENÝCH, ALE AJ INÝCH VOĽNÝCH PLôCH, SCHOPNÝCH VSAKOVAŤ A ZADRŽIAVAŤ VODU. INAK SA V MESTÁCH NEBUDE DAŤ ČOSKORO ŽIŤ. STAČÍ SA VŠAK NA TO OPÝTAŤ KTORÉHOKOĽVEK ŽIAKA ZŠ, PRETOŽE UŽ O TOM V ŠKOLE NERAZ POČUL.

Pri pokuse o výstavbu polyfunkčného objektu na Tomášikovej ulici sa rátalo, celkom prirodzene, s tým, že obyvatelia dotknutého územia zrejme nebudú chodiť každý týždeň sledovať vývesnú tabuľu oznamov pred mestským úradom. (Samozrejme, museli by vedieť alebo tušiť, o ktoré čísla parciel by išlo.) O samotnej stavbe by sa tak v podstate dozvedeli až vtedy, keby im pod oknami vyrástol plot a začali vrčať stavebné stroje. Rovnaký postup (či scenár?) - zneužívajúci nedokonalosť stavebného zákona ohľadne včasného informovania verejnosti - prebieha na sídlisiu Západ v priestore súčasného parkoviska pred nákupným strediskom Limba. Obyvatelia neďalekého bytového domu majú dostať do susedstva dom so 75 bytovými jednotkami. Nadšení, samozrejme, nie sú, ale obávam sa, že druhá Tomášikova so šťastným koncom (i keď relatívne, vysvetlím v ďalšom príspevku) sa už opakovať nebude.

Pýtam sa, a možno dostanem aj odpoveď, prečo má mesto Poprad ťažkosti vyjsť svojim obyvateľom v ústrety a nad rámec stavebného zákona ich informovať, súčasne s vyvesením príslušného oznamu, že sa chystá nejaká stavebná aktivita. Nie je predsa problém vybrať v jednotlivých prípadoch bytové domy, ktorých by sa, podľa normálneho a zdravého ľudského úsudku, výstavba najviac dotkla a vyvesiť príslušný oznam na ich vchodovú nástenku.

Samozrejme, určitou pomocou by bolo minimálne jedno dnes už bežné riešenie - dať obsah mestskej informačnej tabule na internetovú stránku mesta. To by si však zrejme vyžadovalo nadľudské úsilie príslušných pracovníkov alebo nadľudské úsilie toho, v koho kompetencii je vydať príslušný pokyn. Je však zrejme lepšie vyvinúť nadľudskú energiu na to, aby sa pokúsili Popradčanov presvedčiť, že výstavba na Murgašovej je vlastne v prospech tamojšieho parku a životného prostredia vôbec a že rozmach výstavby v obývaných zónach Popradu je plusom k zdraviu súčasných i budúcich obyvateľov.

Obyvateľom dotknutej bytovky na sídlisku Západ môžem momentálne ponúknuť (na tejto stránke už druhýkrát) len odkaz:

http://petras.blog.sme.sk/c/66867/Proti-vystavbeNie-peticieale-poznat-zakony-a-byt-ucastnik-konania.html


Nový sused možno pribudne aj súdu (na zelenej ploche).
http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=6.12.2007/3150T

1 komentár:

Michal Ševčík povedal(a)...

Súhlasím s Pavlom v tom, že by nemal byť až taký problém informovať občanov bývajúcich v okolí plánovanej výstavby, pôsobilo by to transparentnejšie a ústretovejšie voči občanom, veď bližšie k občanovi je ústredné motto vedenia mesta.
Viac aktivity by som očakával aj od poslancov, predpokladám, že žijú medzi nami a sú lepšie informovaní.

PS.: Chcem poďakovať P.Krupkovi za túto stránku a za množstvo energie,
ktorú jej venuje a je mi ľúto, že sa zatiaľ neobjavili ďalší prispievatelia, dúfam, že sa to časom ešte zmení, veď Poprad je dosť veľké mesto a určite tu žijú ľudia, ktorým nie je všetko jedno.