24. 1. 2008

POPRADČANIA (A S NIMI ZDRAVÝ ROZUM) ZVÍŤAZILI, ALE...




Popradskí poslanci na dnešnom zasadnutí jednomyseľne chválili návrh deklarácie mesta Poprad, v ktorej vyjadrilo záväzok nezačať proces čiastkových zmien územného plánu na sídliskách JUH (pozri včerajší príspevok). Je to jednoznačné víťazstvo všetkých Popradčanov, ktorí si želali zastaviť akékoľvek ďalšie pokusy o intenzifikáciu (zahusťovanie) týchto sídlisk. (Zajtra zverejníme mapku, na ktorej je vyznačené územie sídlisk, spadajúce pod túto deklaráciu.)


(Priestoru, ktorý je zobrazený na fotografii, sa toto obmedzenie nedotýka. )

Toto rozhodnutie, i keď je len čiastočným splnením bodov petície a prináša viaceré otázniky do budúcnosti, môže oprávnene vzbudiť pocit zadosťučinenia pre všetkých, ktorí sa rozhodli bojovať, či už zostavením a organizáciou petície, ale aj pre tých, ktorí nestratili vieru, že podpis a názor občana tohto mesta môže mať nejakú váhu. Verím, že tento akt občianskeho sebavedomia povzbudí ďalších pri rozhodovaní, či do podobných krokov ísť, ak si budú myslieť, že ich názory nepadajú na úrodnú pôdu alebo sa na nich činí krivda.

Nateraz aspoň dva otázniky, na ktoré by sme mali žiadať od mesta odpovede:

1. Deklarácia mesta (pôvodne plánovaná ako vyhlásenie stavebnej uzávery) sa netýka Popradu ako celku. Poslankyňa Helena Mezenská na otázku, prečo je to tak, na rokovaní MZ nedostala odpoveď. Momentálne teda ostáva jediná možnosť: Každý, ktorý býva mimo popradských sídlisk JUH, si musí sám "ustrážiť" pokusy o zmenu územného plánu v okolí svojho bydliska. (Na Tomášikovej to mala byť zmena od hromadnej garáže k polyfunkčnému domu.)

2. V ohraničenom priestore sú aj pozemky, ktoré nepatria mestu, ale zároveň nie sú určené na výstavbu budov, no ich majitelia zrejme počítali s tým, že v budúcnosti bude uskutočnená zmena územného plánu. Ako bude mesto postupovať v týchto prípadoch?



Žiadne komentáre: