26. 1. 2008

VŠETKÝM "BUDOVATEĽOM"

Všetkým "budovateľom" polyfunkčných i čisto bytových domov ponúkam svoje skromné úvahy, vyjadrené niekoľkými otázkami:

1. Myslíte si, že časy, keď sa ľudia budú chcieť nasťahovať do bytov, možno drahých a luxusných, no umiestnených v zahustenej zástavbe, budú trvať večne?

2. Všimli ste si v posledných rokoch narastajúci opačný trend, a to trend vysťahovávania sa obyvateľov z mesta Poprad (aj ďalších miest Slovenska) do okolitých obcí, vrátane tých vzdialenejších (veď automobil dnes už vlastní skoro každý a o niekoľko rokov bude diaľnica)? Prečo Popradčania a iní obyvatelia Slovenska, ktorí chcú bývať pod Tatrami, namiesto miliónových bytov volia radšej miliónové domy?

3. Všimli ste si akúsi veľmi váhavú ochotu ľudí kúpiť si drahý byt aj na relatívne voľnom území? (Pozri popradský "Dom duchov" pri nemocnici, ktorý, navyše, dostane čoskoro aj nejakého "suseda" - plocha je už ohradená.)

4. Máte vo vo svojich ekonomických kalkuláciách zahrnuté aj to, že ceny nehnuteľností sú na celom Slovensku (a hlavne vo väčších mestách) premrštené, preto bude zrejme (celkom logicky)cena bytov s počtom pribúdajúcich bytových domov klesať?


5. Všimli ste si americkú hypotekárnu krízu, ktorá postupne zasahuje aj Európu? Ste si istí, že nezasiahne aj Slovensko? (Vôbec sa z nej neteším, ak by si niekto myslel opak, no obávam sa, že idú časy, keď ľudia budú bývať pod mostami alebo nadjazdmi novovznikajúcich diaľnic. Samozrejme, hypotéky a luxusné bývanie v Poprade idú len ťažko dokopy. A ak áno, tak ich bude reálne využiť na JUH-u IV pri bytoch inej cenovej kategórie.)

6. Prečo nechcete využiť čoskoro aktuálnu možnosť stavať na budúcom sídlisku JUH IV?. Sídlisko bude zrejme urbanisticky pripravené tak, že jeho obyvatelia a ich štvorkolesoví pomocníci sa nebudú "tlačiť" jeden na druhého a celkovo je tu možnosť vytvorenia ešte zdravšieho životného prostredia ako v iných častiach Popradu.

7. Veľmi rád uvítam diskusiu na túto tému.

Ostávam s pozdravom.

http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=13.7.2007/2946T
http://www.tvojepeniaze.sk/vsetci-sa-stahuju-do-predmesti-dzt-/sk_pludia.asp?c=A070226_045711_sk_pludia_p01

Žiadne komentáre: